Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Webbplatsinformation [snabbkommando alt 0] Startsida [snabbkommando alt 1] Nyhetssida [snabbkommando alt 2] Sökfunktion [snabbkommando alt 4] Vanliga frågor [snabbkommando alt 5] Hjälpsida [snabbkommando alt 6] Kontakta oss [snabbkommando alt 7]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Planer för riskobjekt

I alla kommuner finns det verksamheter som innebär en större risk än andra ifall det sker en allvarlig brand eller olycka. Västerviks kommun arbetar för att minimera dessa risker.

En ny Sevesoförordning från och med 2015-06-01 gör att alla Sevesoanläggningar klassas som särskilt farliga enligt lagen om skydd mot olyckor som så kallade 2 kap 4§-anläggningar. Detta gäller både de som omfattas av den lägre graden och de som omfattas av den högre graden.

I Västerviks kommun finns det sådana beslut för följande olika verksamheter. Dessa är:

Högre kravnivån

  • OK-Q8 AB, depån, Depåvägen Lucerna Västervik

Lägre kravnivån

  • Skanska Industrial Solutions AB, Heda 21, Gamleby
  • Berg Grus Sand Småland AB, Vråka 5:5, Edsbruk
  • Berg Grus Sand Småland AB, Hörtingerum 1:3 och 1:4, Västervik

2 kap 4§-anläggningar enligt särskilt beslut, lag om skydd mot olyckor

  • Sweden Pelagic Västervik AB, Båtvägen 6, Lucerna Västervik
  • Findus Wienerbagarn, Askerumsvägen 6, Loftahammar
  • Västerviks Flygplats, Mommehål, Västervik

Räddningstjänsten har tagit fram och arbetar med att ta fram insatsplaner för dig som bor nära en verksamhet som bedöms som farlig. Dessa planer är viktiga då det kan innebära en större risk för dig om en allvarlig brand eller olycka skulle inträffa.

Sevesoföretag har tillsammans med kommunen skyldighet att ge information om sin verksamhet. Anledningen är att det hanteras ämnen som kan innebära risker för de som bor i närområdet, vid en eventuell olycka eller brand. I broschyrerna, som delas ut i de områden som berörs av anläggning enligt högre kravnivån, kan du läsa om vad som gäller för varje företag. Företag enligt den lägre kravnivån kan du läsa information om i relaterade länkar och dokument.

Kontaktperson på räddningstjänsten för frågor om farliga anläggningar är Jakob Dahlquist som ni når via kommunens växel på telefonnummer 0490-254000

Sidan senast granskad den 12 november 2013
Innehållsansvarig: Roger Landelius

Kontakt

Postadress:
Enheten för räddningstjänst och samhällsskydd 593 80 Västervik
Besöksadress:
Östersjövägen 4, Västervik
Verksamhetsansvarig
Jakob Dahlquist
0490-25 57 86