Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Studera på olika sätt

På antagning.se finns det över 2 000 kurser att söka. Det är viktigt att läsa kursbeskrivningen. I den kan du bland annat läsa om vilka förkunskapskrav som är kopplade till utbildningen och vilka kurser som ingår och vilken undervisningsform kursen har.

Studietakt

Betyder hur intensiv utbildningen är, heltid eller deltid. Heltid kallas också helfart. Vanliga former av deltid är 75 %, 50 % (halvfart), och 25 % (kvartsfart)

Högskolepoäng

Högskolestudier räknas i högskolepoäng (hp). En termins studier på heltid är 30 hp. När du har anmält dig till utbildningar här på Antagning.se och du fått ditt antagningsbesked som du ska svara på, får du tacka ja till utbildningar som tillsammans är på 45 hp.

Skilj på totalen och per termin.

Tänk på att begränsningen på 45 hp bara gäller per termin – både kurser och program kan ju sträcka sig över flera terminer och då kan den sammanlagda hp för hela utbildningarna som du tackar ja till bli mycket mer än 45.

Till exempel, en kurs som är på 15 högskolepoäng och har studietakten halvfart beräknas ta en termin att läsa.

Behöver du hjälp med att hitta just din kurs kan du kontakta oss på Campus Västervik.

Helfart

Motsvarar ungefär heltid. Studierna ska ta cirka 40 timmar i veckan i anspråk fördelat på exempelvis schemalagd undervisning, grupparbeten och egna studier. Helfartsstudier under en termin ger 30 hp om du klarar kursernas alla moment.

Halvfart

Motsvarar ungefär halvtid. Studierna ska ta cirka 20 timmar i veckan. Det tar alltså dubbelt så lång tid att läsa en kurs på halvfart som det tar att läsa samma kurs på helfart. En termin med studier på halvfart ger 15 hp om du klarar alla moment.

Kvartsfart

Innebär att man behöver lägga ner cirka 10 timmar i veckan på studierna. Ofta är kurserna som ges på kvartsfart lite kortare. En termins studier på kvartsfart ger 7,5 hp om du klarar alla moment. 

Inte bara dagtid

Det vanligaste är att undervisningen är förlagd till dagtid, men många kurser kan du också läsa på kvällstid, helger eller på distans. Det innebär att du kan kombinera dina studier med annat. Det innebär också att du kan studera på universitetet eller högskolan trots att du inte bor på orten.

Sidan senast granskad den 17 november 2021
Innehållsansvarig: Beatrice Ström