Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Startsida [snabbkommando alt 1] Sökfunktion [snabbkommando alt 4]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Alice flyttade hit för att plugga: ”Jag trivs jättebra på Campus Västervik”

2023-03-09

När Alice Olsson, 23 år från Kinna, ville börja plugga var hon beredd att flytta till den högskoleort där rätt program fanns. Att den utbildning hon ville gå, Socialpsykiatrisk vård, erbjöds på ett lokalt campus i lilla Västervik väckte hennes nyfikenhet. Så Alice bestämde sig för att flytta hit.

– Jag trivs jättebra på Campus Västervik. Har fått fina vänner och älskar att bo vid havet, säger Alice Olsson. 

Allt fler av Campus studenter kommer från andra kommuner än Västervik. Alice Olsson är inte ensam inflyttare i sin klass. Ungefär hälften av de 16 studenterna har flyttat till Västervik för att gå utbildningen Socialpsykiatrisk vård, som bedrivs av Högskolan Väst.

– Utbildningen finns både i Trollhättan och Västervik. Jag blev mest nyfiken på Västervik. Det var en chansning att släppa allt och åka, men jag är glad att jag gjorde det. Jag har fått jättefina vänner, speciellt de som också är inflyttade, berättar Alice. 

”Väldigt härlig miljö”

Att utbildningen är decentraliserad ser inte Alice som ett problem. Föreläsningarna direktsänds från lärosätet i Trollhättan till studenterna, som ser allt på en stor skärm i klassrummet. Servicepersonal sköter tekniken. Alice tycker att klassen har fått rutin kring hur allt fungerar och ser flera fördelar med att studera här.

– Campus Västervik har en väldigt härlig miljö och ett fint kafé. Jag tycker om att vara här och sitter gärna kvar och pluggar. Och jag uppskattar att min klass är liten. Det känns som att vi har bättre sammanhållning än större grupper. Vi är trygga med varandra inför seminarier och föreläsningar, säger hon.

Viktig och bred utbildning

Nu går Alice sin fjärde termin. Hon tycker att det var rätt beslut att läsa utbildningen Socialpsykiatrisk vård. 

– Det är en viktig utbildning. Den är bred och innehåller till exempel vårdvetenskap, socialt arbete, kriminologi och juridik, men allt går ihop, säger Alice.

I utbildningen ingår tre praktikperioder, så kallad verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Alice har hittills varit på två olika arbetsplatser. I höst väntar den tredje. Hon är mest intresserad av att arbeta med barn och unga, gärna inom skolan. Att plugga i Västervik skiljer sig en del från att vara student i större universitets- och högskoleorter, tror hon.

–  Det är inte samma studentliv, men det var inte anledningen till att jag ville plugga här. Jag älskar att bo vid havet och det är så mysigt här. För mig var det bra att bo i studentkorridor, centralt i Västervik, i början. Jag träffade flera från klassen där och behövde inte känna mig ensam.

Av Alice utbildning återstår knappt ett och ett halvt läsår. Efter att hon har tagit examen vill hon bo i Göteborg men kan tänka sig att återvända till Västervik i framtiden.

Ansökningsperioden startar 15 mars

I dag erbjuds över 20 utbildningar på Campus Västervik. Några exempel är Sjuksköterskeprogrammet, Specialistsjuksköterska, Systemutveckling, Grundlärare 4–6, Socionom och såklart Socialpsykiatrisk vård, som Alice Olsson läser.

Se hela utbudet av utbildningar på Campus Västervik

Kontakt

Postadress:
Campus Västervik, 593 80 Västervik
Besöksadress:
Östersjövägen 8, 593 32 Västervik
Telefon:
0490–25 40 90