Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Startsida [snabbkommando alt 1] Sökfunktion [snabbkommando alt 4]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Grundlärare ett framtidsyrke – så gör du för att bli behörig

2022-11-28

Att programmet Grundlärare i årskurs 4–6 startar på Campus Västervik nästa höst blev en glad nyhet för många i skolans värld. Lärare inom dessa årskurser är mycket eftertraktade. Campus Västervik uppmanar alla som vill gå utbildningen att redan nu se över sin behörighet. Den 1 december öppnar anmälan till Komvux för dig som behöver läsa upp betyg eller nya kurser.

Campus Västervik startar grundlärarutbildningen tillsammans med Linköpings universitet, efter flera års samarbete kring andra lärarutbildningar i Västervik. Anledningen till att utbildningen startar är skolans stora behov av examinerade lärare. Grundlärarare 4–6 listas av SACO:s ”Framtidsutsikter” (2021) som ett viktigt framtidsyrke.

– Det är väldigt roligt och viktigt att ett nytt lärarprogram startar på Campus Västervik. Det kan göra att personer som bor här kan studera och ändå få ihop livspusslet. Och sedan kan utbildningen betyda att nya möjligheter öppnas, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef på Västerviks kommun.

”Ett fantastiskt yrke”

Det finns många anledningar att söka utbildningen, berättar Magnus Bengtsson.

– Läraryrket är ett fantastiskt yrke! Ett yrke där man verkligen kan göra skillnad för barn och unga, man bidrar till att skapa framtidsdrömmar och livschanser. Det är häftigt! Att få vara med och på nära håll se hur eleverna lär sig saker och hur de utvecklas, det är något väldigt speciellt. Våra elever är ju framtiden, säger han.

Se över behörigheten

De andra lärarutbildningarna på Campus har tidigare lockat många sökande, men inte alla har haft den behörighet som krävs för att komma in. Problemet kan undvikas, om den sökande ser över sin behörighet i god tid.

– Vi ser att vissa sökande inte känner till vilken behörighet som krävs för att komma in, vilket är synd. Vi hoppas såklart att alla som vill gå en utbildning ska komma in, och inte gå miste om sin dröm i onödan, säger Katja Vrettou, utbildningskoordinator på Campus Västervik.

Kraven för att komma in på Grundlärare 4–6 skiljer sig något från andra lärarutbildningar. Enligt Sofia Boo, programansvarig utbildningsledare på Linköpings universitet, är det framför allt en kurs som sökande ibland saknar.

– De flesta brukar ha läst de ämnen på gymnasiet som krävs men ibland saknas exempelvis Engelska 6, säger Sofia Boo.

Än finns tid att skaffa rätt behörighet för att komma in på utbildningen i höst. Det är möjligt att komplettera betyg fram till juni. Webbansökan till vårens kurser på Komvux i Västervik öppnar för efterantagning den 1 december.

Så gör du som vill läsa Grundlärare 4–6 med start hösten 2023:

 1. Se redan nu över kraven för behörighet till utbildningen. För att komma in på Grundlärare i årskurs 4–6 krävs en grundläggande behörighet på grundnivå, Naturkunskap 1b eller 1a1 och 1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2, Engelska 6 samt Matematik 2a/2b/2c eller Matematik B. Läs mer om utbildningen Grundlärare i årskurs 4–6.
 2. Vill du ha vägledning? Kontakta studie- och yrkesvägledare, antingen på universitetet eller Komvux.
  Komvux: 0490 - 25 42 32
  Linköpings universitet: 013-28 46 78
 3. Behöver du läsa en kurs på Komvux under våren? Sök via Webbansökan, som öppnar den 1 december.
 4. Glöm inte att söka programmet Grundlärare i årskurs 4–6, i mars 2023, via antagning.se
 5. Vill du veta mer om vad det innebär att läsa utbildningen på Campus Västervik?
  Kontakta Katja Vrettou, Utbildningskoordinator, Campus Västervik
  Telefon: 0490 - 25 41 46
  E-post: katja.vrettou@vastervik.se

Fakta: Utbildningen Grundlärare i årskurs 4–6

Utbildningen omfattar fyra år och ger dig förutsättningar att bli en kreativ lärare med stark ledarkompetens och goda ämneskunskaper. Förutom att du blir utbildad lärare i svenska, engelska och matematik får du även sätta din egen prägel på din utbildning genom att välja ytterligare ett ämnesblock samt välja ämne för ditt examensarbete. Du kommer att träffa dina kurskamrater på Campus Västervik och tillsammans ta del av föreläsningar och seminarier som kommer att sändas från Linköping där lärarna är. Du kommer även få göra verksamhetsförlagd utbildning på särskilt utvalda övningsskolor i eller runt Västervik.

För att komma in på utbildningen krävs en grundläggande behörighet på grundnivå samt Naturkunskap 1b eller 1a1 och 1a2 samt Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2 samt Engelska 6 samt Matematik 2a/2b/2c eller Matematik B.