Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Brett program ska ge kunskap och vägledning under heldag om regionens kompetensutmaning

2023-10-02

Sex kommuner i norra länet har valt att gå samman för en dag med fullt fokus på en av deras stora gemensamma utmaningar – kompetensförsörjningen. Den 25 oktober samlas representanter från näringslivet för att bland annat lyssna till analysföretaget Kairos Future, Allbrightstiftelsen, kommuner och regionen.

I dagsläget har 140 personer anmält sig till Kompetensförsörjningsdagen den 25 oktober, på Gränsö slott i Västervik. Dagen riktar sig till personer som arbetar med kompetensförsörjning inom det privata eller offentliga näringslivet. Deras gemensamma utmaning handlar om att kommunerna tappar i arbetsför befolkning, samtidigt som tillväxten i lokala företag hotas av brist på kompetens.

Vi står i en kompetensutmaning och vill ge deltagande från näringsliv och kommuner ett tillfälle för kunskap, perspektiv och inte minst att mötas över gränserna, både geografiskt och professionellt. Vi behöver lära mer av andra och varandra för att mötas i utmaningen, säger Rebecca Lindblom, Campus Västervik, som projektleder arbetet med Kompetensförsörjningsdagen.

Analyser och inspiration

Cecilia Löfgreen, senior konsult och framtidsstrateg vid Kairos Future, kommer den 25 oktober att ge en inspirerande omvärldsföreläsning kring trenderna som påverkar framtidens arbetsliv och hur organisationer kan arbeta med framtidssäkrad kompetensförsörjning. Skellefteå kommun och Region Kalmar län ska bjuda på goda exempel från sina verksamheter och Västerviks kommun håller ihop dagen, som avslutas med ett tankeväckande föredrag från Allbrightstiftelsens VD Amanda Lundeteg, med fokus på mångfald och inkludering som affärsstrategi.

Region Kalmar län och Tjustbygdens sparbank är finansiärer av dagen samt ytterligare två liknande dagar de kommande åren. Arbetet leds av Campus Västervik och sker genom samverkan mellan Företagarna, Västerviks kommun, Hultsfreds kommun, Högsby kommun, Oskarshamns kommun, Mönsterås kommun, Vimmerby kommun.

”Möjligheter i utmaningen”

Dagen erbjuder en unik möjlighet att ta del av senaste forskningen, framtidsspaning och kunskap inom kompetensförsörjning och inte minst nätverkande. Vi står alla i en utmaning framåt, kompetens kommer vara en bristvara. Här finner vi möjligheter i utmaningen, tillsammans alla sex kommuner i norra Kalmar län, säger Mia Hasselqvist, HR-chef Västerviks sjukhus, Region Kalmar Län.

Vi är stolta över att kunna presentera ett fullspäckat program den 25 oktober. En dag för oss som arbetar med kompetensförsörjning, står i kompetensutmaningar och vill få del av omvärldsbevakning, forskning och bra dialoger med HR-kollegor och andra som jobbar i uppdrag kring kompetensförsörjning i våra grannkommuner, säger Anna Öhrling Elltorp, HR- och kommunikationschef på Västerviks kommun.

Läs mer om Kompetensförsörjningsdagen

Sidan senast granskad den 2 oktober 2023