Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Startsida [snabbkommando alt 1] Sökfunktion [snabbkommando alt 4]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

LIA - Lärande i arbete

Lärande i arbete innebär att den studerande får kombinera teori med praktik på en arbetsplats. Våra studerande inom yrkeshögskoleutbildning har cirka 25% av studietiden lärande i arbete (LIA) ute på företag, kommuner och myndigheter. Under sin LIA-period får den studerande lära sig att praktiskt tillämpa sina teoretiska kunskaper och får erfarenheter från yrkesområdet.

Vad handlar LIA om?

LIA innebär att lära sig ett yrke i verklig miljö på en arbetsplats med stöd av en handledare från arbetsgivaren. Till grund för LIA finns en kursplan som man utgår ifrån i planeringen av arbetsuppgifterna. LIA ska:

  • Vara ett aktivt lärande med bestämda mål
  • Bidra till att bli anställningsbar direkt efter utbildningen

Ta emot och handleda en framtida medarbetare

Om ert företag eller verksamhet välkomnar en LIA-praktikant får ni lära att känna och stötta en blivande arbetstagare på vägen mot sin examen. Ni få en unik chans att introducera den studerande i yrket och på din arbetsplats inför en eventuell framtida rekrytering.

Att vara handledare

Som handledare kommer du att bli inbjuden till en informationsträff med information om LIA-perioden, din roll som handledare samt möjlighet att ställa egna frågor. Som handledare har du alltid stöd från utbildningsledaren på respektive YH-utbildning. Utbildningsledaren stöttar dig i allt vad gäller frågor, funderingar, information eller annat stöd som du behöver.

Smygstarta med en webbkurs för handledare

Yrkeshögskolemyndigheten har tagit fram en webbkurs för LIA-handledare. Kursen syftar till att ge dig som LIA-handledare kunskap om:

  • Vad som kännetecknar YH och vad LIA innebär
  • Handledarrollen för LIA inom YH
  • Grundläggande information om genomförande av LIA

Webbkursen tar ca 10 minuter att genomföra

Gå vidare till YH-myndigheten kurs

Sidan senast granskad den 15 augusti 2022
Innehållsansvarig: Beatrice Ström