Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

PRESSMEDDELANDE: Fyra specialistsjuksköterskeutbildningar startar i höst Sjukhuschefen: ”Inget annat än fantastiskt”

Kontakta oss

Receptionens öppettider

Måndag - Torsdag 07.30 - 16.00
Fredag: 07.30 - 15.00
Lunchstängt: 11.45 - 12.45

Telefon

0490 - 25 40 90 

Besöksadress

Östersjövägen 8

Postadress

593 32 Västervik

Kontakta Västerviks kommun

2021-12-03

I höst startar inte mindre än fyra specialistsjuksköterskeutbildningar på Campus Västervik, genom samverkan med Högskolan Väst. Det handlar om inriktningar mot intensivvård, psykiatrisk vård, distriktssköterska – folkhälsa samt distriktssköterska – avancerad vård i hemmet.

På Campus Västervik finns sedan många år redan sjuksköterskeprogrammet på grundnivå. Nu sker en satsning på specialistutbildningar som kan förse vården, inom både kommunens och regionens regi, med viktig och efterfrågad kompetens. På Västerviks sjukhus har beskedet att en av inriktningarna blir intensivvård tagits emot med glädje och lättnad.

– Jag ser med glädje fram mot den här möjligheten! Det råder nationellt en brist på specialistutbildade intensivvårdssjuksköterskor och så är fallet även vid vår klinik. Att kunna stimulera allmänsjuksköterskor till vidareutveckling på hemmaplan underlättar naturligtvis vår rekrytering. Arbetet inom intensivvård är engagerande, och präglas av teamkänsla, medicinsk teknik och ett ständigt lärande – känslan är att man verkligen gör nytta i vården av svårt sjuka patienter. Vi behöver förstärkning, så jag hoppas att många är intresserade av den här möjligheten, säger Suzanne Axelsson, verksamhetschef vid Operation- och intensivvårdskliniken på Västerviks sjukhus.

Snabb process

Processen för att kunna starta utbildningarna har gått relativt snabbt, tack vare projektet Campus i Småland 2030 som drivs av Campus Västervik och genom den samverkan som campus har med Högskolan Väst. Västerviks kommun, primärvården och sjukhuset har också varit involverade i processen för att garantera framtida studenters verksamhetsförlagda utbildningsplatser (VFU).

– Att snabbt, kvalitativt och effektivt ha kunnat bidra till att lösa akuta behov inom vården känns mycket tillfredsställande. Efter att jag fick en förfrågan, utifrån behoven av både utbildningarna och hur genomförande borde gå till, lyfte jag frågan direkt till våra samarbetspartners, varav Högskolan Väst svarade positivt. I detta skede ställde sig också Socialförvaltningen i kommunen bakom idén, vilket gör att vi kan erbjuda dessa fyra specialistutbildningar med start redan hösten 2022, säger Jerry Engström, campuschef Campus Västervik.

”Inget annat än fantastiskt”

Henrik Holmberg, sjukhuschef på Västerviks sjukhus, är mycket positiv till den här möjligheten. Han räknar dessutom med fler inriktningar framöver.

– Det är ingen nyhet att sjukvården dras med bemanningssvårigheter. En ytterligare utmaning är att det inte är vilken kompetens som helst som behövs. Campus Västervik är en otroligt viktig kraft i detta, genom att dels upprätthålla studieplatser med god kvalitet, dels matcha utbildningsinnehåll mot arbetsmarknadens behov. Att kunna få till en så pass spetsad utbildning som vidareutbildning till IVA-sjuksköterska är inget annat än fantastiskt och jag är övertygad om att framtiden har mer att ge, säger Henrik Holmberg, sjukhuschef, Västerviks sjukhus.

Ansökningsperioden startar den 15 februari 2022. Mer information om utbildningarna kommer att läggas ut på Campus Västerviks webbplats inom kort.

Kontakta oss

Receptionens öppettider

Måndag - Torsdag 07.30 - 16.00
Fredag: 07.30 - 15.00
Lunchstängt: 11.45 - 12.45

Telefon

0490 - 25 40 90 

Besöksadress

Östersjövägen 8

Postadress

593 32 Västervik

Kontakta Västerviks kommun