Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Allt du behöver veta om ofullständiga betyg och hur du ska göra för att söka till högskolan!

2019-11-14

Hur gör du om du har ofullständiga betyg och vill söka till högskolan?

Slå in och slå ihop kurser till ett paket:
Om du har ett samlat betygsdokument från Komvux eller ett studiebevis från gymnasieskolan, kan du läsa de kurser du behöver för att få din behörighet klar, genom att ta kontakt med Komvux i din kommun. Du behöver få en studieplan att gå efter, så ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare på skolan.

Att tänka på:
Om du har ett studiebevis från gymnasiet och vill komplettera med betyg som du läst på Komvux, så behöver du läsa efter en plan med rätt kurser, så du får ut en hel gymnasieexamen från Komvux. Du kan inte söka med ett studiebevis från gymnasiet och ett utdrag ur betygsregistret från Komvux. Då har du fått till två ofullständiga betyg.

Om du har ofullständigt intyg på kurser från en folkhögskola, så behöver du också läsa för att få ett fullständigt intyg om grundläggande behörighet. Du kan, om du vill, även läsa de kurserna på gymnasiet eller Komvux, för att sedan lägga till dem för att få ett paketerat folkhögskoleintyg om grundläggande behörighet.

Hur gör du om du inte kan eller vill, läsa till ett färdigpaketerat betyg?

Slå in och slå ihop vissa gymnasiekurser och arbetslivserfarenhet till en grundläggande behörighet. Vissa kurser från gymnasiet måste du ha blivit klar med och fått lägst betyg
godkänt i.
De kurser som kan fungera som ett magiskt Sesam öppna dig, är:

 • Svenska/Svenska som andraspråk 1+2+3 eller Svenska/Svenska som andraspråk A+B
 • Engelska 5 och 6 eller Engelska A
 • Matematik 1a, b eller c, eller Matematik A
 • Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1+1a2 eller Samhällskunskap A
 • Samt tre års arbetslivserfarenhet på minst halvtid efter 19 års ålder

Arbetslivserfarenhet kan till exempel vara:

 • Anställning
 • Eget företag
 • Vård av barn eller annan person
 • Värnpliktstjänstgöring

Tjänstgöringsintyg behöver du skicka in med din ansökan. Om du uppfyller de här kraven, så bedöms du ha grundläggande behörighet och behöver inte göra annat än att ansöka till högskolan.

Observera att en hel del utbildningar kräver också särskild behörighet. Det är kurser som anses vara viktiga att ha, för att de som söker ska kunna klara utbildningen och de kurserna måste du också ha, om de står angivna som särskild behörighet. Ma2 a, b eller c, eller Ma B, är ett vanligt exempel på särskild behörighet.

Hur gör du om du inte har alla de här kurserna men ändå vill och behöver gå en utbildning?

Du kan ansöka om prövning av reell kompetens. Det kanske är så att du saknar Matematik 1a, b eller c alternativt Ma A till exempel men anser och kan verifiera att du ändå har den kunskapen. Du kan ha fått den genom ditt arbete, internutbildning, andra kurser du läst, så din samlade kunskap motsvarar gymnasiekursen, eller hela den grundläggande behörigheten.

Så här gör du:
Först och främst: Anmäl dig till utbildningen eller utbildningarna på www.antagning.se.

 • Gå sedan till universitetet eller högskolans webbplats, där utbildningen finns som du vill läsa och läs deras instruktion om ansökan av reell kompetens.
 • Fyll i blanketten "Ansökan om bedömning av reell kompetens/att undantag görs"
 • Ladda upp blanketten tillsammans med alla betyg, intyg och andra papper som anknyter till din ansökan.
 • Observera! blanketten och alla handlingar ska ha laddats upp senast sista anmälningsdag. Om du ändå missar att lägga in blanketten tillsammans med din ansökan, vid rätt datum, får du kontakta antagningen vid den högskola eller det universitet du ansöker till och fråga hur du ska göra.