Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Webbplatsinformation [snabbkommando alt 0] Startsida [snabbkommando alt 1] Nyhetssida [snabbkommando alt 2] Sökfunktion [snabbkommando alt 4] Vanliga frågor [snabbkommando alt 5] Hjälpsida [snabbkommando alt 6] Kontakta oss [snabbkommando alt 7]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Flicka med hörselskydd

Ljudnivåer över 90-100 decibel kan upplevas som smärtsamma i öronen och kan resultera i tillfälliga eller bestående hörselskador. Var medveten om vad du utsätter dig för! Dessutom är det skillnad på vad olika personer tål. Kompisen klarar av det höga ljudet men du kanske inte gör det.

Har du upplevt att det piper i dina öron efter besök på diskotek eller en konsert? Om ljudet var borta dagen efter hade du tur. Nästa gång kanske det inte är det. Om det fortsätter att pipa finns ingen garanti att det någonsin slutar.

När örat utsätts för höga ljudnivåer kan skador uppkomma på de känsliga hårcellerna i innerörat eller på hörselnerven. Hörselnedsättningen kan vara tillfällig eller bli en permanent skada - tinnitus.

Du kan förebygga att hörselskador uppkommer:

  • Stå inte intill högtalare när du går på konserter och diskotek.
  • Säg till om ljudet är för högt.
  • När du går på konsert - använd hörselskydd! Det finns en mängd olika varianter på marknaden, till exempel öronproppar av olika slag.
  • När du själv spelar instrument, speciellt i grupp, använd hörselskydd hela tiden.
  • Om du lyssnar på musik i lurar - tänk på volymen! Det är lätt att lockas till att lyssna på hög volym. Ofta höjer man lite extra för att utestänga bakgrundsljud från omgivningen.

Den som driver en verksamhet är skyldig att se till att ljudnivån inte orsakar olägenheter. Vid problem kontaktar du i första hand fastighetsägaren eller den som orsakar bullret. Om du inte får hjälp kan du kontakta miljö- och byggnadskontoret.

Sidan senast granskad den 22 september 2022
Innehållsansvarig: Eva Gustafsson

Kontakt

Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Eva Gustafsson
0490-25 48 32
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Jenny Nilsson
0490-25 48 44