Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Frågor och svar om elbesparingar vintern 2022

  • På grund av kriget i Ukraina har det blivit elbrist i Europa då många länder inte längre köper gas från Ryssland. Inom EU har vi en gemensam elmarknad och därför stiger priset så hastigt även för oss här i Västervik. Priset påverkas också av närheten till egenproducerad el. EU har bestämt att alla länder solidariskt måste hjälpa till att hålla elkonsumtionen nere så att inte elen tar slut helt och hållet i något land. Om den totala energikonsumtionen i EU minskas blir elen också billigare för alla.

  • Vi har full förståelse för att det finns en oro hos många medborgare och företag. De kraftigt stigande elpriserna slår hårt mot hushåll, organisationer och företag.

    Det viktigaste vi ser just nu att vi kan göra är att hjälpa till med råd för hur man kan spara el och minska sin energianvändning.

    Västerviks kommun kan också bidra till lägre elpriser genom att minska vår totala energikonsumtion samtidigt som vi också producerar egen el.

    Kommunen kan också hjälpa till och stötta genom våra olika stödtjänster.

  • Kommunen har beslutat om ett paket för mindre förbrukningsbesparing som kan innebära vissa begränsningar av verksamheter och vi bedömer att den sammanlagda effekten av många mindre besparingar är tillräckligt för att samtidigt kunna hålla verksamheterna och servicen igång. De lokaler som påverkas mest är:

    • Avstängd bastu i omklädningsrum, ishall, simhall och andra sportanläggningar
    • Bastun i simhallen kommer att vara öppen en dag i veckan på helger
    • Minskad energiförbrukningen i skolor under jullovet.
    • I övrigt optimering av värme, ljus och ventilation i lokaler efter användning.

    Utöver detta genomförs en rad andra energibesparingar som tillsammans avlastar energibehovet i linje med de rekommendationer som EU beslutat om (5-10%). Beslutas det om så kallad styrel eller manuell förbrukningsfrånkoppling från nationellt håll så påverkas vi av det. Vi gör vad vi kan för att påverkan ska bli så liten som möjligt.

  • Elpriset styrs av många faktorer. Just nu påverkas priset av att många EU-länder inte längre köper gas från Ryssland. Det uppstår då brist på el i EUs gemensamma energimarknad. Den som betalar mest får förtur till elen som finns, därför blir elen dyrare.

     

    Myndigheten energimarknadsinspektionen förklarar prisutvecklingen: https://ei.se/om-oss/nyheter/2022/2022-06-30-ei-forklarar-orsaker-bakom-svangiga-och-hoga-elpriser

  • Kommunen rekommenderar alla att spara både på elanvändningen och planera för ökade kostnader senare i vinter. Det är ett stort eget ansvar. Den nya regeringen har aviserat vissa ekonomiska stöd men vi vet i dagsläget inte hur de kommer att se ut. Kommunen kan hjälpa till med budget och skuldrådgivning samt hjälp med energieffektivisering. Det finns också försörjningsstöd till medborgare som inte kan försörja sig själva.

     

    Läs mer om budget- och skuldrådgivning här  >>>

    Läs mer om försörjningsstöd här >>>

  • Nej, inget ekonomiskt stöd. Däremot har vi rådgivare både för energibesparingar och företagande. Du kan också kontakta vår företagslots för frågor och ärenden med kommunen.

    Läs mer om företagsstöd och lots här >>>

  • När det sammanlagda behovet av energi vid en viss tidpunkt kan inte täckas av egen produktion eller import.

  • Vid längre köldperioder i vinter ökar risken för effektbrist. Energimyndigheten varnar för att det kan bli effektbrist denna vinter vid normal energianvändning. Genom att minska energianvändningen kan vi minska risken för effektbrist.

  • Enlig MSB finns en risk denna vinter som vi måste förbereda oss på. Då blir det antingen planerade strömavbrott i delar av samhället, så kallad styrel, eller manuell förbrukningsfrånkoppling då större regioner helt kopplas bort tillfälligt.

    Genom att minska elförbrukningen totalt kan vi också minska risken för bortkoppling.

  • Styrel är en planeringsprocess för att se till att samhällsviktiga verksamheter blir prioriterade om vi snabbt skulle behöva släcka ner delar av elförsörjningen. Bedömningen av vilka som ska prioriteras (samhällsviktiga verksamheter) görs i huvudsak av kommuner, regioner och länsstyrelser med stöd av statliga myndigheter och privata aktörer.

    Läs mer om styrel på Energimyndighetens hemsida:

    Styrel - prioritering av samhällsviktiga elanvändare

  • Styrel innebär en planerad bortkoppling av vissa delar i ett samhälle. Detta kan göras om man på förhand ser att elen inte kommer att räcka till. Skulle det bli en akut brist på el vid t ex snabba väderomslag eller annan påverkan, kan Svenska Kraftnät tvingas stänga av större områden genom så kallade frånkopplingar. Då försvinner all el på samma sätt som ett större strömavbrott. Detta kan ske hastigt och utan förvarning.

  • Svenska kraftnät har varnat för att det kan bli frånkopplingar eller strömavbrott i vinter på grund av det rådande läget. En frånkoppling kan bli akut och komma oväntat likt ett vanligt strömavbrott. Större områden eller regioner kan då bli helt strömlöst. För att minimera skadeverkningar roterar man frånkoppling i olika geografiska områden så att inte ett område står utan el längre än några timmar.

  • Minskad energianvändning är den enskilt viktigaste åtgärden. Villaägare kan spara mycket på att sänka temperaturen inomhus och duscha kortare. Det finns också många små ”eltjuvar” i hemmet som kan stängas av, så ett tips är att skaffa grenkontakter så du enkelt kan stänga av all hemelektronik med ett knapptryck.

    Fler tips hittar du här >>>

    • Ta kontroll över din energianvändning så att du har kunskap om när energin används och till vad.
    • Torktumla så lite som möjligt. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Du kan till exempel använda en avfuktare istället.
    • Investera i energibesparande åtgärder, till exempel:
      • Byt ut all belysning till LED. LED-lamporna håller upp till 15 gånger längre och drar cirka 80 procent mindre el än en glödlampa. De är även vibrations- och stöttåliga, klarar dimmerfunktioner och kan ha alla tänkbara färgtoner.
      • Sätt timer eller annan styrning på utomhusbelysning för att undvika att de står på hela natten. Se också till att alltid släcka lamporna i det rummet där du inte befinner dig.
    • Sänk värmen med en grad och ta på dig mer kläder i stället, så minskar du uppvärmningskostnaden med fem procent.
    • Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock.
    • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten om du inte har en induktionsspis.
  • Vad som händer vid en eventuell förbrukningsfrånkoppling skiljer sig inte från ett vanligt strömavbrott. Sannolikheten är mycket högre att det blir ett vanligt strömavbrott och du har säkert redan varit med om det många gånger. Som medborgare ska du vara förberedd på exempelvis ett strömavbrott eller annan samhällsstörning. På MSB:s webbplats (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan du läsa mer om du kan förbereda dig.

     

    Läs mer: MSB:s webbplats: Förbered dig för kris 

Sidan senast granskad den 2 november 2022