Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Webbplatsinformation [snabbkommando alt 0] Startsida [snabbkommando alt 1] Nyhetssida [snabbkommando alt 2] Sökfunktion [snabbkommando alt 4] Vanliga frågor [snabbkommando alt 5] Hjälpsida [snabbkommando alt 6] Kontakta oss [snabbkommando alt 7]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Klimatsmarta föreläsningar

2022-03-02

bildcollage med människor, hus och bilar

Vill du leva mer hållbart? Kanske lära dig mer om elkostnader, solceller, grön bilism, slow fashion eller tågresor?  I så fall ska du anmäla dig till våra digitala föreläsningar under 2022. Vi bjuder på en serie om åtta föredrag med riktigt bra föreläsare.

Förstå och sänk dina elkostnader! 

Torsdag 17 mars, kl. 18.30–19.30 

Rosa Özgen Sundin, energiexpert, berättar hur du kan läsa din elräkning, välja rätt elavtal och minska dina elkostnader. Hon kommer lära dig att förstå vilka mekanismer som styr elpriset, vad som utgör elkostnader och hur du påverkar dina kostnader på bästa sätt. Vi kommer att gå genom en faktura och analysera olika typer av erbjudanden för elavtal. Målet är att lära sig att 3 saker för att kunna bedöma och sänka sin elkostnad: Första målet är att kunna hänga med i marknadens utveckling. Steg 2 är att förbättra sin förmåga att tolka och välja rätt bland marknadens elavtal och ställa rätt frågor till kundtjänst och säljare. Det tredje målet är att kunna förstå sin elfaktura. 

Grön bilist, javisst! 

Onsdag 23 mars, kl. 18.30–19.30 

Går du i bilköpartankar och vill göra det rätta valet för både miljö och plånbok? Ska man välja biogas, bensin eller diesel, el- eller laddhybrid? Vad säger framtiden? Alternativen på marknaden är många och det finns för- och nackdelar med alla varianter.

Jonas Lööf från Miljöfordon Sverige reder ut begreppen och guidar dig runt i bildjungeln!

Fantastiska resor på räls

Torsdag 7 april, kl. 18.30–19.30 

Ta tåget genom historien, samtiden och in i framtiden. Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond, författare och aktuell med ”Ta tåget”, en ny bok om tågresande runt om i världen, berättar om tågens förändrade image genom historien: från bullrande fridstörare till klimatsmart alternativ som ger hopp om framtiden. Han berättar också hur man bokar sin tågsemester, tipsar om vackra tågresor såväl i Europa som i Indien och USA och visar bilder från spektakulära resor på räls. Dessutom spår han vad tåget för roll för resandet i framtiden och avslutar med ett läsa ur det futuristiska tågmanifestet.

Solceller - så funkar det

Torsdag 21 april, kl. 18.30–19.30

Har du funderat på solceller? Är det en bra idé för dig? Vad kostar det? Vad ska man tänka på eller akta sig för? Vi hjälper dig reda ut begreppen! Daniel Hägerby är Energi- och klimatrådgivare med lång erfarenhet av solceller. 

Slow fashion med Jenny Dahlén 

Tisdag 3 maj, kl. 18.30–19.30 

Varje år kastar den genomsnittlige svensken 7,5 kilo kläder rakt ner i soporna och vår konsumtion av kläder har stor påverkan på både klimat och miljö. Men hur skapar vi en garderob som både håller i sömmarna över tid och överlever snabba trendväxlingar? Jennie Dahlén delar med sig av sina bästa råd om hur vi kan tänka kring inköp, hur vi tar hand om våra kläder på bästa sätt och om hur mode och kläder kan vara både roligt och hållbart.

Jennie har skrivit boken Slow Fashion – din guide till smart och hållbart mode och är snart aktuell med Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga, en bok om barnkläder. Jennie driver också lagningskurser och är en uppskattad föreläsare.

Kom och inspireras till ett mer kreativt och hållbart förhållningssätt till din garderob! 

Att leva med elbil i vardagen

Tisdag 20 september, kl. 18.30–19.30

Utbudet av helelektriska bilar blir bara större och för många har elbilen nu blivit ett tillgängligt alternativ vid köp av ny bil. Inte minst eftersom inköpspriserna för många modeller nu inte skiljer sig särskilt mycket från motsvarande fossilbilar. Många kan dock bli avskräckta av att höra om problem som krångel med laddning och sämre räckvidd på vintern men hur stora upplevs egentligen sådana problem i vardagen? Föreläsningen av Stefan Andersson är en genomgång av de skillnader som finns i att äga en helelektrisk bil jämfört med en fossilbil eller laddhybrid. 

Hållbar mat varje dag - gott och hälsosamt

Torsdag 20 oktober, kl. 18.30–19.30 

Vad är hållbar mat och vad är viktigast att satsa på – ekologiskt, lokalt eller klimatsmart? Hur är våra matvanor? Hur kan man äta mer grönt, hälsosamt och hållbart i vardagen – gott och barnvänligt. En föreläsning som tar upp alla frågor och tipsar om vad vi kan äta varje dag.

Ulrika Brydling är Ekokock, utnämnd till Årets Hållbarhetskock 2019, kokboksförfattare, föreläsare, kursledare och tävlingsledare inom hållbar måltid och som värnar om mångfaldssmaker och råvarors ursprung samt förespråkar naturlig mat på rena råvaror. Jobbar som matinspiratör, projektledare och hållbarhets strateg på Coop Provköket samt ambassadör för Eldrimner och Framtidens Frukt samt styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna, Äkta Vara och Ekomatcentrum.

Gör skillnad! – från klimatångest till handlingskraft

Torsdag 10 november kl. 18.30–19.30

Förlamad av klimatångest? Du är inte ensam. När forskningsrapporterna om eskalerande klimatförändringar duggar tätt är det lätt att ångesten tar över. Men det finns ett botemedel – engagemang! I den här inspirerande föreläsningen baserad på boken Gör skillnad! får du konkreta verktyg till verklig förändring och sänkt klimatavtryck, en förståelse för såväl ditt eget beteende som andras och inspiration för hur du kan gå från depp till pepp. Målet är förstås att du ska bli en del av lösningen, skapa ringar på vattnet och använda din nyfunna handlingskraft till att förändra, påverka och inspirera andra att göra samma resa. Maria Soxbo är journalist, författare och medgrundare av Klimatklubben.

Föreläsningarna är kostnadsfria. Boka dig via länken i högerspalten. 

Föreläsningsserien är ett samarrangemang mellan energi- och klimatrådgivarna i kommunerna i Kronobergs, Blekinge och Kalmar län.