Två tjejer som studerar ekonomi.

Ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv utbildning med möjlighet till fortsatta studier på högskola/universitet. Utöver ordinarie kursutbud har du möjlighet att välja kurser i språk och matematik som ger dig maximal meritpoäng.

Du väljer mellan inriktningarna, ekonomi och juridik. Många kurser är gemensamma oavsett inriktning och båda inriktningarna läser företagsekonomi 1 och 2. Alla läser också kursen i privatjuridik.
Väljer du ekonomiinriktningen läser du i årskurs 3: redovisning, marknadsföring och entreprenörskap och får då möjlighet att starta och driva ett företag under ett läsår. Du läser också matematik 3B på denna inriktning vilket ger behörighet att söka högskoleutbildningar inom ekonomi.  
På ekonomiinriktningen lär du dig hur ett företag fungerar, skapar en affärsplan, marknadsför, bokför, och gör bokslut. De kurser du läser förutom företagsekonomi är till exempel marknadsföring, entreprenörskap, privatjuridik, moderna språk, psykologi, och om nationalekonomiska teorier. 
Väljer du i stället juridikinriktningen läser du i årskurs 3: affärsjuridik, rätten och samhället, kriminologi, filosofi och en fördjupningskurs i psykologi. I Affärsjuridik läser vi om juridik i relation till företagsvärlden. I övriga juridikkurser lär vi oss om landets rättssystem, teorier kopplade till brott och straff, orsaker till kriminalitet utifrån ett samhälls -och individperspektiv. 

Två pojkar som ler

 



 

Sidan senast granskad den 9 november 2023