Riktlinjer för kylda matportioner och matleverans

Kontakt kring mat, matleverans

Telefonmottagning handläggare utredningsenheten

Vuxen- och barngruppen (personer under 65 år)

Måndag–fredag 10.00-12.00
0490-25 50 45

Äldregruppen (personer från 65 år)

Måndag-fredag 10.00-12.00
0490-25 50 51

Kostchef

Gina Svensson 
0490-25 71 03 
gina.svensson@vastervik.se

Kostassistent, Aivo support

Karin Ekström 
0490-25 71 20
karin.ekstrom@vastervik.se 

Vikariesamordnare

Linda Genberg
0490 25 41 80
linda.genberg@vastervik.se

Områdeschefer Äldreomsorg, förskola, skola

Ann-Britt Ljunberg
0490 25 70 05
ann-britt.ljungberg@vastervik.se

Gunilla Björk
0493 218 02
gunilla.bjork@vastervik.se

Lena Nyström
0490 25 71 40
lena.nystrom@vastervik.se

Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsens förvaltning
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

vasterviks.kommun@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

kommunstyrelsen@vastervik.se

Kontakta Västerviks kommun

(Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-post. Observera att du då inte kan få något e-postsvar från oss.)

Du erbjuds att beställa kylda matportioner från Gertrudsviks centralkök och att få dessa levererade hem till din bostad varje vecka.

Vad innebär kylda matportioner?

Maten tillagas på vanligt sätt vid Gertrudsviks centralkök. Efter tillagningen kyls maten snabbt ner till + 3 grader. Efter nedkylningen delas maten i portionsförpackningar som försluts med plastfilm. Den snabba nedkylningen medför att maten får ett bättre näringsinnehåll jämfört med mat som varmhållits. Detta är särskilt viktigt för den som äter små mängder mat. Även smaken på maten bibehålls bättre vid snabb nedkylning.

Beställning

Som kund får du varje vecka en matsedel med 10 olika maträtter. (Vid specialkost 7 maträtter).

Minst 4 portioner per vecka måste beställas. Det antal portioner, som önskas av valda rätter, skrivs in på matbeställningen. Flera portioner av varje vald rätt kan beställas.

Beställningsblanketten hämtas av den som levererar matportionerna till dig.

Matförpackningens innehåll

Portionen består av det som finns angivet på matbeställningsblanketten. Efterrätt ingår endast då varmrätten består av soppa.

Leverans

De beställda matportionerna transporteras i bilar med kylutrymme. Bilarna körs av kökets egen personal. Förpackningarna överlämnas personligen antingen av bilchauffören eller av hemtjänstens personal. Vem som lämnar beror på kundens behov av hjälp med maten.

Matportionerna levereras en gång i veckan, antingen torsdag eller fredag, beroende på var i kommunen du bor. Skulle ingen vara hemma och ta emot matportionerna, lämnar chauffören ett meddelande i brevlådan om att han/hon varit där. Matportionerna lämnas då till hemtjänstens personal, som sedan kommer överens med kunden när matportionerna kan levereras.

Hållbarhet

Bäst-före-datum finns angivet på förpackningens etikett. Hållbarheten gäller under förutsättning att den obrutna förpackningen förvaras i kylskåp (max + 8°C). Öppnad förpackning hanteras som färskvara och maten ska därför inte sparas längre än 2 dagar efter det att förpackningen brutits.

Uppvärmning

Du kan värma maten i mikrovågsugn eller i vanlig ugn. OBS! Maten ska värmas till minst 72 grader.

Mikrovågsugn

Lägg upp maten på en tallrik och sätt in den i mikrovågsugnen. Lägg ett plastlock över tallriken och värm maten på full effekt (900 W) i 2-3 minuter. Du kan även värma maten i sin förpackning. Picka då ett hål i plastfilmen för varje komponent i förpackningen, innan du värmer maten på full effekt i 3-4 minuter.

Vanlig ugn

Värm ugnen till 100 grader. Picka ett hål i plastfilmen för varje komponent i förpackningen, innan du värmer maten i ugnen i cirka 30 minuter. Lägg upp maten på en tallrik strax innan du ska äta.

Avbeställning av mat

Enstaka portioner kan inte avbeställas. Det går bra att avbeställa matportioner för en hel vecka senast fredag före leveransveckan. Vid akut sjukdom kan avbeställning av redan beställd mat göras senast onsdag förmiddag i leveransveckan.

Kontakta din hemtjänstgrupp när du behöver avbeställa mat. Levererade portioner debiteras.

Specialkoster

Är du i behov av specialkost meddelar du detta i samband med att du anmäler dig som kund.

Hjälp vid måltiden

Är du i behov av att få hjälp med att värma maten och att äta tar du kontakt med handläggaren på utredningsverksamheten, telefon 0490-25 50 51.

Kostfrågor

Kontakta Gina Svensson på telefon 0490- 25 71 03.

Vårt mål är nöjda kunder!

Sidan senast granskad den 13 januari 2014
Innehållsansvarig: Gina Svensson

Kontakt kring mat, matleverans

Telefonmottagning handläggare utredningsenheten

Vuxen- och barngruppen (personer under 65 år)

Måndag–fredag 10.00-12.00
0490-25 50 45

Äldregruppen (personer från 65 år)

Måndag-fredag 10.00-12.00
0490-25 50 51

Kostchef

Gina Svensson 
0490-25 71 03 
gina.svensson@vastervik.se

Kostassistent, Aivo support

Karin Ekström 
0490-25 71 20
karin.ekstrom@vastervik.se 

Vikariesamordnare

Linda Genberg
0490 25 41 80
linda.genberg@vastervik.se

Områdeschefer Äldreomsorg, förskola, skola

Ann-Britt Ljunberg
0490 25 70 05
ann-britt.ljungberg@vastervik.se

Gunilla Björk
0493 218 02
gunilla.bjork@vastervik.se

Lena Nyström
0490 25 71 40
lena.nystrom@vastervik.se

Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsens förvaltning
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

vasterviks.kommun@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

kommunstyrelsen@vastervik.se

Kontakta Västerviks kommun

(Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-post. Observera att du då inte kan få något e-postsvar från oss.)