Om högskola och universitet

Att börja studera på en högskola eller ett universitet är ett stort steg i många människors liv. Skillnaden från att läsa på gymnasiet är ganska stor, det är mer ”frihet under ansvar” då det innebär en hel del självstudier.

Att plugga vidare ger dig möjligheten att skaffa dig nya kunskaper och erfarenheter, kanske flytta hemifrån till en ny stad och träffa nya människor. Din tid som studerande kommer förmodligen vara några av ditt livs roligaste år! Och högskole- eller universitetsutbildningen du får, ökar chanserna betydligt till ett mer kvalificerat arbete.

På högskolor och universitet kan du välja mellan att läsa fristående kurser, hela utbildningsprogram eller så kan du själv utforma din egen utbildning. Du kan läsa på heltid, halvfart, kvartsfart eller på distans. Möjligheterna är många!

Examenstrappa

Examenstrappa

Alla kurser och program på ett universitet eller en högskola delas in i tre nivåer, grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

Alla nivåer bygger på nivån under. Du ser vad som krävs i förkunskapskraven för varje kurs. Som nybörjare söker du till grundnivån.

Sidan senast granskad den 1 juni 2017
Innehållsansvarig: Beatrice Ström