Råd i det egna köket

Kontakt angående livsmedel

Anna Johansson (föräldraledig)
miljö- och hälsoskyddsinspektör
livsmedelskontroll
anna.c.johansson@vastervik.se

Anna Heidesjö
livsmedelsinspektör
0490-25 48 27
anna.heidesjo@vastervik.se

Rada Dobriyanova
livsmedelsinspektör
0490-25 48 10
rada.dobriyanova@vastervik.se

Yvonne Andersson
livsmedelsinspektör (vik)
0490-25 48 07
yvonne.a.andersson@vastervik.se

Ansvarig förvaltning

Miljö- och byggnadskontoret
593 80 Västervik

0490- 25 40 00

Fax: 0490- 25 48 16

mbn@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden
593 80 Västervik

0490-25 40 00

mbn@vastervik.se

Kontakta Västerviks kommun

(Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-post. Observera att du då inte kan få något e-postsvar från oss.)

Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftning. Hälften av dom blir sjuka av mat som lagas i det egna köket. 

Matförgiftning beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang.

Du kan undvika att bli matförgiftad genom att hantera livsmedlen på rätt sätt och se till att du har rena händer och att de redskap du använder är rengjorda.

Tänk på att:

  • Sätta in kylvaror i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5°C.
  • Laga inte mat till andra när du själv precis har varit sjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter du har hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken.
  • Diska kniven och skärbrädan noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Genomstek fågel och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snabbt som möjligt. Små mängder varm mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare för att svalna snabbare eller kylas i vattenbad.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk och köksbord.
Sidan senast granskad den 10 oktober 2017
Innehållsansvarig: Anna Heidesjö

Kontakt angående livsmedel

Anna Johansson (föräldraledig)
miljö- och hälsoskyddsinspektör
livsmedelskontroll
anna.c.johansson@vastervik.se

Anna Heidesjö
livsmedelsinspektör
0490-25 48 27
anna.heidesjo@vastervik.se

Rada Dobriyanova
livsmedelsinspektör
0490-25 48 10
rada.dobriyanova@vastervik.se

Yvonne Andersson
livsmedelsinspektör (vik)
0490-25 48 07
yvonne.a.andersson@vastervik.se

Ansvarig förvaltning

Miljö- och byggnadskontoret
593 80 Västervik

0490- 25 40 00

Fax: 0490- 25 48 16

mbn@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden
593 80 Västervik

0490-25 40 00

mbn@vastervik.se

Kontakta Västerviks kommun

(Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-post. Observera att du då inte kan få något e-postsvar från oss.)